ANVÄNDBAR – naczynia i doniczki z terakoty

Warto wiedzieć

 

Bogata kolekcja produktów, które mają wspierać zrównoważony styl życia. Wszystkie są użyteczne i wszystkie z naturalnych materiałów. Wśród nich cuda z terakoty: kiełkownik, naczynie do pieczenia, samonawadniające się doniczki… Odkrywamy na nowo zalety nieszkliwionej czerwonej gliny. To tradycyjny, piękny i naprawdę niezwykły materiał. Jest porowaty, wchłania wilgoć i pozwala piec z wykorzystaniem pary, chłodzić produkty, np. wino czy masło, bez użycia lodu czy odnosić sukcesy w uprawie ziół, nawet jeśli czasami zapominamy o ich podlaniu.

donice IKEA

Kiełkownik ANVÄNDBAR, 19×17(wys.) cm. Projekt: Maja Ganszyniec z Polski. „Jesteś tym, co jesz. A uprawa własnego pożywienia to frajda” – czytam na stronie internetowej Studio Ganszyciec. To prawda. Wiadomo także, że kiełki są doskonałym źródłem witamin i składników odżywczych przez cały rok. I mają też tę zaletę, co wykorzystała Maja Ganszyniec, że lepiej rosną w ciemności. Dwupoziomowy kiełkownik pozwala uprawiać dwa rodzaje kiełków jednocześnie. Wykonany jest z czerwonej surowej gliny, która dzięki swojej porowatej strukturze równomiernie rozprowadza wilgoć. Uprawę zaczynamy od namoczenia dziurkowanych tac kiełkownika w wodzie (wystarczy 30 minut), a następnie rozsypujemy na nich opłukane nasiona i zalewamy je wodą. Czekamy, aż ociekną i umieszczamy tacę na szkliwionym białym pojemniku, a całość zamykamy pokrywką. Pojemnik zbiera nadmiar wody po codziennym, porannym i wieczornym, przepłukaniu kiełkujących ziaren czystą, zimną wodą. Z kolei zagłębiona przykrywka pozwala wstępnie namoczyć kolejną partię nasion.

donica IKEA

Naczynia do pieczenia ANVÄNDBAR dostępne są w dwóch rozmiarach: duży na wielką pieczeń (37x25x15[wys.] cm) i mały, gdy gotujesz dla siebie i może jeszcze kogoś (28x19x12[wys.] cm). Ich autorką również jest Maja Ganszyniec. Tradycja gotowania w glinianych garnkach jest tak samo stara jak gotowanie i spotykana na niemal całym globie – w południowych stanach Indii, Chinach, Indonezji, Etiopii, Maroku, Meksyku… Używali ich także rdzenni Amerykanie. Naczynia z nieszkliwionej terakoty pozwalają na przygotowanie potraw przy zużyciu mniejszej ilości tłuszczu.

Przed pierwszym użyciem garnek i pokrywkę trzeba namoczyć w zimnej wodzie, najlepiej przez noc. Również przed każdym pieczeniem naczynie należy zanurzyć w zimnej wodzie na co najmniej 30 minut. Podczas pieczenia gorący garnek odda wchłoniętą wodę w postaci pary. Jedzenie nie będzie wysychało, przeciwnie – utrzyma naturalną wilgoć. Potrawy nie trzeba będzie też podlewać w trakcie gotowania. Para zapewni również stałą temperaturę pieczenia. Jeśli chcemy, aby potrawa się zarumieniła, zdejmijmy pokrywkę 10-15 minut przed wyłączeniem piekarnika.
Garnek świetnie nadaje się także do serwowania potraw. A to duże ułatwienie w pracy w kuchni.
Uwaga, glinianych naczyń do pieczenia ANVÄNDBAR nie można używać w kuchence mikrofalowej!

donice IKEA

Samonawadniające się doniczki ANVÄNDBAR: prostokątne o wysokościach 15 cm i 18 cm (to kolejny projekt Mai Ganszyniec) i okrągła o średnicy 28 cm i wysokości 12 cm (to dzieło Chenyi Ke). Dzięki takim pojemnikom rośliny, a szczególnie zioła, mogą zawsze pobierać tyle wody, ile im potrzeba, nawet wtedy, gdy nie możemy ich regularnie podlewać. Terakota absorbuje wodę zgromadzoną w pojemniku i stopniowo oddaje ją do gleby. Zbiornik na wodę prostokątnych doniczek ANVÄNDBAR można umieścić z boku lub na środku doniczki. Pozostałą przestrzeń pojemników napełniamy ziemią. Doniczki, tak jak i inne wyroby z nieszkliwionej gliny, trzeba przed użyciem namoczyć w wodzie.

Schładzacz do wina (cooler) ANVÄNDBAR z wodoodporną podstawką ze szkliwionej kamionki, średnica 10 cm, wysokość 25 cm, projekt: Mikael Axelsson. Utrzymuje stałą niską temperaturę napoju podczas całego posiłku i to bez lodu. Wystarczy włożyć wcześniej schładzacz do zimnej wody na 30 minut.

Schładzacz do wina (cooler) ANVÄNDBAR z wodoodporną podstawką ze szkliwionej kamionki, średnica 10 cm, wysokość 25 cm, projekt: Mikael Axelsson. Utrzymuje stałą niską temperaturę napoju podczas całego posiłku i to bez lodu. Wystarczy włożyć wcześniej schładzacz do zimnej wody na 30 minut.

maselniczka IKEA

Maselniczka ANVÄNDBAR ma wymiary 18x13x9(wys.) cm, a zaprojektował ją Mikael Axelsson. Masło długo utrzyma niską temperaturę poza lodówką, jeśli namoczymy glinianą pokrywkę w zimnej wodzie. Tak, wystarczy 30 minut! Maselniczka ANVÄNDBAR doskonale nadaje się też do serwowania wędlin lub serów. Podstawa jest z kamionki szkliwionej.

Dobrze wiedzieć:

  • Za każdym razem po zebraniu kiełków i po kolacji, na którą była soczysta pieczeń, myjemy ręcznie kiełkownik czy naczynie do pieczenia z terakoty ANVÄNDBAR w ciepłej wodzie za pomocą szczotki do zmywania, a następnie płuczemy pod bieżącą wodą. Nie używamy płynu do mycia naczyń, gdyż glina wchłonie nie tylko wodę, ale i detergent. Wyjątkiem jest schładzacz do wina ANVÄNDBAR, który nie ma bezpośredniej styczności z żywnością. Trzeba też pamiętać o tym, że naczynie do pieczenia ANVÄNDBAR można myć dopiero po jego ostygnięciu, by nie pękło.
  • Po użyciu naczynia ANVÄNDBAR przybiorą ciemniejszy odcień. W żaden sposób nie wpływa to na ich jakość. Tak po prostu zachowują się naturalne materiały.
  • Naczynia i doniczki ANVÄNDBAR muszą być suche i rozmontowane, zanim odstawimy je na półkę do przechowywania. Na pewno nie można ani nieużywanego kiełkownika, ani nieużywanej doniczki składować w plastikowej torebce. Brak cyrkulacji powietrza może spowodować powstanie wilgoci i pleśni.