Ekomalowanie

 

Nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez dekorowania jajek. Poprzedza je zbieranie łupin cebuli, polowanie na młode pędy pokrzywy, szatkowanie czerwonej kapusty. Potem przychodzi najważniejszy moment – fascynujące eksperymenty z naturalnymi barwnikami. Mają w sobie coś z alchemii. Nie wiadomo, kogo wciągają bardziej: dzieci czy dorosłych. Jedno jest pewne – na pewno pozwalają fajnie spędzić razem czas.

Barwione jaja są piękne same w sobie. Można je jednak dodatkowo udekorować, owijając gumką recepturką i gotując w koloryzującym wywarze. Uzyskamy pisanki w paski, jak ta żółta na zdjęciu po prawej. Natomiast gdy ściśle zawiniemy ugotowane jajka w nylonową pończochę, pod którą wsuniemy kwiaty lub liście, to otrzymamy wzorzyste pisanki. Trzeba tylko tak zapakowane jaja włożyć na jakiś czas do ostudzonego wywaru z kurkumy lub soku z buraka. Oba te barwniki nie wymagają gotowania.

Barwione jaja są piękne same w sobie. Można je jednak dodatkowo udekorować, owijając gumką recepturką i gotując w koloryzującym wywarze. Uzyskamy pisanki w paski, jak ta żółta na zdjęciu po prawej. Natomiast gdy ściśle zawiniemy ugotowane jajka w nylonową pończochę, pod którą wsuniemy kwiaty lub liście, to otrzymamy wzorzyste pisanki. Trzeba tylko tak zapakowane jaja włożyć na jakiś czas do ostudzonego wywaru z kurkumy lub soku z buraka. Oba te barwniki nie wymagają gotowania.

Potrzebujesz:

  • jaja, najlepiej o jasnych skorupkach
  • ocet
  • olej roślinny
  • a także produkty z listy poniżej, które będą źródłem barwników. Listę tę co roku poszerzam o nowe pozycje, a i tak pewnie niejedną roślinę można by jeszcze do niej dopisać

Czym barwić

Odcienie żółtego uzyskamy w wywarze z suchych łupin cebuli (potrzeba ich sporo) z odrobiną octu. Możemy także wykorzystać wywar z: rumianku, kurkumy, curry, liści brzozy, olchy czy igieł modrzewia.

Złoty kolor otrzymamy w wywarze z łupin orzecha włoskiego i łupin cebuli (tych powinno być więcej) lub z kwiatków nagietka i kurkumy.

Czerwony uzyskamy w wywarach z: łusek czerwonej cebuli, kwiatów hibiskusa z kilkoma kroplami soku z cytryny, z utartych lub pokrojonych czerwonych buraków (z octem), suszonych owoców czarnego bzu lub jagód. A jeśli zostawimy jaja na dłużej w soku z buraków, zabarwi je na ciemną czerwień. Z kolei barwione w soku z mrożonych malin staną się jasnoczerwone.

Róż otrzymamy, wkładając jajka na chwilę do wywaru z buraka, a pastelowy róż z buraczanego soku, rozcieńczonego wodą.

Pomarańczowy kolor nada jajom sok z marchwi (z octem).

Odcienie zielonego uzyskamy w wywarach ze szpinaku, szczypiorku, pędów żyta, kory brzozy, młodej trawy i pokrzywy.

Niebieski kolor kraszanki zawdzięczają owocom tarniny i borówki amerykańskiej, a ciemnoniebieski wywarowi z liści czerwonej kapusty (z octem) lub z hibiskusa (ze szczyptą sody oczyszczonej).

Fiolet otrzymamy, mieszając barwniki czerwony i niebieski, na przykład: wywar z owoców tarniny i czarnego bzu. Można też użyć soku z ciemnych winogron lub całych liści czerwonej kapusty. Poszatkowana czerwona kapusta zabarwi skorupki jaj na niebiesko.

Brązowy kolor skorupek da wywar z igieł jodły, esencja z herbaty lub naprawdę duża ilość łupin z cebuli. Ciemny brąz uzyskamy z naparu mocnej kawy.

A czerń? I czerń jest możliwa, o ile znajdziemy szyszki lub korę olchy, korę dębu bądź młode liście czarnego klonu.

 

Barwienie jaj krok po kroku:

  1. W garnku zalewamy wodą łupiny cebuli, buraki lub dowolny naturalny produkt, by uzyskać pożądany barwnik. Dolewamy łyżkę octu lub klika kropli cytryny albo dodajemy szczyptę sody oczyszczonej (patrz wskazówki zawarte w liście produktów do barwienia).
  2. Wywar gotujemy około 15 minut. Na 8 minut przed końcem gotowania wkładamy do niego jaja. Ugotowane pozostawiamy w wywarze do wystygnięcia, a jeśli chcemy uzyskać mocniejszy kolor, to na dłużej. Oczywiście, co jakiś czas kontrolujemy intensywność zabarwienia.

Uwaga, barwiąc jaja na różowo, wkładamy je do zimnej wody razem z burakami i gotujemy maksymalnie przez 8 minut. Ugotowane jaja można też włożyć do wywaru z buraków gotowanego przez 3 minuty lub surowego soku i pozostawić na kilka godzin. Długo gotowane buraki mogą stracić kolor. Także barwienie jaj na żółto kurkumą czy curry wymaga nie więcej jak 8 minut gotowania.

Osuszone na papierowym ręczniku kraszanki nacieramy odrobiną oleju, by nabrały intensywniejszego koloru i połysku.

Cała zabawa polega na odmierzeniu ilości barwnika, czasie gotowania czy zanurzeniu jaj w ostudzonym wywarze. Za każdym razem odcień i nasycenie koloru będą inne.