FIKA

To mi się podoba

Fika

Zanim w sklepach IKEA pojawiła się FIKA – poradnik pieczenia ciast i ciasteczek, w Internecie już wrzało. O książce pisano na blogach, nie tylko kulinarnych, ale i poświęconych projektowaniu graficznemu i fotografii. (Wówczas występowała jeszcze pod roboczym tytułem Homemade is Best). Znam takich, którzy sprowadzali wersję szwedzkojęzyczną, byle obejrzeć w realu zdjęcia Carla Kleiner’a w aranżacji jego żony stylistki Eveliny Kleiner. Z naciskiem na aranżacje, bo to głównie one zaskakują i zachwycają.
Koncepcja książki polega na przełamaniu obowiązującego w większości publikacji kucharskich schematu i pokazaniu nie tylko gotowych wypieków, ale i składników potrzebnych do ich przygotowania. Zasada jest taka: najpierw oglądamy martwą naturę z produktów, a na kolejnych stronach widzimy powstałe z nich gotowe słodkości. Produkty do każdego przepisu są na tle innego, mocnego koloru, wypieki na neutralnym, jasnym. Inspiracje czerpano z wyrafinowanego japońskiego minimalizmu. Miało być nowocześnie i świeżo i faktycznie tak jest. Zachęcam by oglądać książkę jak album. A, że przy okazji obudzi w nas ochotę do pieczenia i smakowania, to nieunikniony skutek uboczny.
Książka zawiera 30 tradycyjnych, szwedzkich przepisów. Żaden nie jest trudny.
Acha, fika to po szwedzku – pić kawę, a także przerwa na kawę i coś do przegryzienia.

Tort z jagodami

Sommartårta med bär – letni tort z jagodami.

Ciasteczka

Mazariner – ciasteczka mazarine migdałowym nadzieniem i lukrem.

Ciastka

Sockerbullar – bułeczki nadziewane kremem waniliowym.

Hallongrottor - malinowe jaskinie

Hallongrottor – malinowe jaskinie.

Dla tych, którzy jeszcze nie mają własnego egzemplarza książki FIKA podaję przepis na ciasteczka – malinowe jaskinie. Malin jeszcze nie ma, ale może przetrwał u was jeszcze słoik malinowego dżemu domowej roboty z zeszłorocznych zbiorów. Będzie w sam raz.

Hallongrottor – malinowe jaskinie

Składniki

  • 125 g masła (miękkiego)
  • 75 ml cukru pudru
  • 200 ml mąki pszennej
  • 50 ml mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie i przybranie:

  • 50 ml dżemu malinowego
  • Cukier puder

Sposób przygotowania:

  1. Nagrzej piekarnik do 200° C
  2. Utrzyj masło z cukrem do uzyskania lekkiej i puszystej masy.
  3. Wymieszaj mąkę pszenna, mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Dodaj do utartego masła i wyrób ciasto.
  4. Uformuj ciasto w długi rulon i pokrój na 24 porcje.
  5. Z porcji uformuj małe kulki i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub w małych papierowych foremkach.
  6. Zrób wgniecenie w każdym ciasteczku i umieść w nim trochę dżemu.
  7. Piecz na środkowej półce piekarnika przez 10-12 minut. Kiedy ciasteczka wystygną, możesz posypać je cukrem pudrem.

Smaklig måltid – smacznego!

Ciekawostki:
Książka FIKA powstała jako element kampanii reklamowej wymyślonej i wyprodukowanej przez Agencję Forsman & Bodenfors, promującej kuchenne akcesoria IKEA, a która otrzymała za ten projekt prestiżową doroczną nagrodę Brit Insurance Design Award 2011, przyznawaną przez londyńskie Muzeum Designu. Nagradzane są najbardziej innowacyjne, interesujące i wybiegające w przyszłość prace z zakresu szeroko rozumianego designu z całego świata.

Zobacz również:

http://vimeo.com/20844202

Fikasz? Czyli czy masz ochotę napić się kawy?