GLÖGG – sposób na rozgrzanie w święta.

Ze smakiem

 

GLÖGG - sposób na rozgrzanie

Koniec grudnia to czas spotkań z rodziną, przyjaciółmi i wspólnego świętowania. Jedni spotykają się w domach inni umawiają na długie spacery, wspólne kolędowanie, a jeśli śnieg dopisze także na kuligi. Na rozgrzewkę proponujemy GLÖGG, czyli tradycyjne szwedzkie grzane wino. Przygotowuje się go z czerwonego wina podgrzewanego z przyprawami (cynamonem, goździkami, anyżem), skórką pomarańczową i bakaliami (rodzynkami, migdałami). Czasem dla wzmocnienia efektu dodaje się odrobinę wódki. W sklepach w całej Skandynawii można kupić gotowe mieszanki, w IKEA dostępna jest wersja bezalkoholowa.

Oto sposób jak w kilka minut można przygotować rozgrzewający GLÖGG!

GLÖGG przepis

Świąteczny  GLÖGG

Składniki:
-butelka bezalkoholowego GLÖGG
-kawałek kory cynamonu
-anyżek, 2-3 gwiazdki
-pomarańcza pokrojona w plastry

Sposób przygotowania

1. Napój przelewamy do rondelka, dodajemy kawałek kory cynamonu, anyżek i plastry pomarańczy.
2. Ostrożnie podgrzewamy nie doprowadzając do wrzenia. Podajemy ciepłe z plastrem pomarańczy.

grzaniec

GLÖGG można pić w domu (świetnie nadają się do tego kubki TILLBAKA) lub zabrać ze sobą na spacer w termosie, na przykład HÄLSA (nie trzeba go odkręcać przy nalewaniu, dzięki czemu zawartość tak szybko nie ostygnie).