Jak urządzić małą kuchnię, krok po kroku

 

Czy mała kuchnia może być wielka? Na pewno może być tak samo albo nawet bardziej wygodna od dużej. Jedyny warunek: musi być starannie przemyślana, a każdy centymetr dobrze wykorzystany.

Przedstawiamy najlepsze porady, które uczynią Twoją małą kuchnię funkcjonalnym pomieszczeniem. Wybierz te, które sprawią, że przestrzeń będzie dopasowana do Twoich potrzeb, a nie odwrotnie :)

mala

    1. Określ swoje potrzeby
      Jeśli lubisz gotować wspólnie z domownikami lub gośćmi – dobrym rozwiązaniem będzie kuchnia otwarta. Przyda Ci się też dodatkowy rozkładany blat, stolik lub mobilny barek.Jeśli częściej podgrzewasz zupę kupioną na wynos czy przywiezioną od mamy, wystarczy ci dwupalnikowa płyta grzejna, piekarnik lub kuchenka mikrofalowa i niewielka, podblatowa lodówka. W kawalerskim czy wynajmowanym mieszkaniu sprawdzi się minikuchnia SUNNERSTA.Gromadzisz produkty spożywcze, czy uzupełniasz je na bieżąco? Od tego z kolei zależy wielkość Twojej lodówki  i ilość miejsca na przechowywanie zapasów.

      SUNNERSKA - opis

      Minikuchnia SUNNERSTA sprawdzi się w niewielkich pomieszczeniach.

    2. Nie rozstawaj się z metrówką
      Wymierz swoją kuchnię i narysuj plan. Najlepiej w skali 1:20. W tej samej skali wytnij z papieru meble i urządzenia AGD. Teraz spróbuj rozmieścić je na planie. Zmieniaj tak długo, aż osiągniesz zadowalający efekt. Prosty program do projektowania kuchni znajdziesz na stronie internetowej IKEA (tu) Program pomoże Ci nie tylko zaprojektować, ale też wycenić kuchnię.Gdy projekt jest już gotowy, konsekwentnie się go trzymaj. Jeśli z planu wynika, że okap powinien mieć 50 cm, to nie kupuj takiego, który jest szerszy tylko dlatego, że Ci się bardziej podoba. Każda nieprzemyślana zmiana może sprawić, że inne elementy układanki przestaną do siebie pasować.W IKEA możesz zamówić usługę planowania i wymiarowania kuchni: www.ikea.pl/planowaniekuchni

      Połączenie kuchni z pokojem dziennym, a niekiedy także z przedpokojem, to świetny sposób na uzyskanie wrażenia większej przestrzeni. Usprawnia też poruszanie się po mieszkaniu.

      Połączenie kuchni z pokojem dziennym, a niekiedy także z przedpokojem, to świetny sposób na uzyskanie wrażenia większej przestrzeni. Usprawnia też poruszanie się po mieszkaniu.

    3. Planuj trójwymiarowo
      Planuj nie tylko w poziomie (na planie), ale i w pionie, zagospodarowując ściany aż po sufit. Wygodne są dwa rzędy szafek wiszących: niższy na wszystko, co używasz na co dzień, wyższy na rzeczy, po które sięgasz rzadko.Nad drzwiami i oknem umieść wąskie półki, które pomaluj na ten sam kolor co drzwi czy framuga okna. Będą stanowić całość. W tak zorganizowanej kuchni niezbędna będzie stabilna składana drabinka albo schodki (mogą również służyć jako dodatkowe siedzisko). Drabinkę, tak jak i dodatkowe składane krzesła – powieś. Pamiętaj, żeby zabezpieczyć ścianę, by się nie brudziła, na przykład taką samą elastyczną wykładziną czy terakotą jak na podłodze.

      Moduły systemu mebli kuchennych METOD są wielokrotnością 20 cm. Może się zdarzyć, że między szafkami lub między szafkami a ścianą zostanie kilkanaście centymetrów przestrzeni. Wykorzystaj ją na składaną drabinkę, krzesło składane, wysuwany wieszak KOMPLEMENT zamocowany na ścianie, szczotkę, zmiotkę, ścierkę albo na półkę na blachy do pieczenia i deski do krojenia. Wieszak należy przykręcić przed ustawieniem szafek i montażem blatu! Później nie będzie to możliwe.

      Moduły systemu mebli kuchennych METOD są wielokrotnością 20 cm. Może się zdarzyć, że między szafkami lub między szafkami a ścianą zostanie kilkanaście centymetrów przestrzeni. Wykorzystaj ją na składaną drabinkę, krzesło składane, wysuwany wieszak KOMPLEMENT zamocowany na ścianie, szczotkę, zmiotkę, ścierkę albo na półkę na blachy do pieczenia i deski do krojenia. Wieszak należy przykręcić przed ustawieniem szafek i montażem blatu! Później nie będzie to możliwe.

    4. Zaplanuj trójkąt roboczy
      Ruch w kuchni odbywa się od lewej do prawej strony. Idealnie, jeśli lodówka znajduje się jak najbliżej wejścia do kuchni, a na prawo od lodówki – zlew, obok zmywarka i blat do przygotowywania potraw, a dalej kuchenka. Odwrotnie dla osób leworęcznych.Blat między lodówką a zlewem (na produkty przyniesione ze sklepu lub wyjęte z lodówki i ich wstępne przygotowanie) powinien mieć minimum 60 cm. Blat między zlewem a kuchenką (na przygotowanie umytych produktów do gotowania) – 80  cm. Blat za kuchenką (na odstawienie gorących garnków wystarczy 30 cm). Wygodna odległość między dwoma ciągami kuchennymi lub barkiem wynosi 120 cm.
    5. Szuflady rządzą
      Szuflady w szafkach stojących i szafkach wysokich (tak zwanych słupkach) są praktyczniejsze i wygodniejsze niż półki. Po wysunięciu szuflady cała zawartość jest widoczna. Łatwiej wyjąć i włożyć do środka produkty i naczynia. Łatwiej też znaleźć to, czego szukamy. Szuflady o różnej głębokości pomieszczą wszystko, nawet talerze i zgrzewkę wody mineralnej.
    6. Umieść piekarnik pod blatem
      W małej kuchni piekarnik można umieścić w słupku na wysokości około 90 cm od podłogi, czyli nad linią blatu. Jeśli nad piekarnikiem chcesz umieścić kuchenkę mikrofalową – piekarnik powinien znaleźć się niżej, na wysokości ok. 70 cm. Nie będzie trzeba się schylać, by obsłużyć oba te urządzenia, a wyjęcie ciężkiej blachy z pieczenią i postawienie jej na blacie stanie się łatwiejsze. A pod piekarnikiem zyskasz miejsce na szuflady.

      Wszystko na swoim miejscu. Wyposażenie szuflad pozwoli optymalnie wykorzystać wnętrza szafek. Z kolei w szafkach ściennych wystarczy dostosować odległości między półkami do wysokości przechowywanych naczyń, by zaoszczędzić mnóstwo miejsca. Polecam również półki wstawiane VARIERA.

      Wszystko na swoim miejscu. Wyposażenie szuflad pozwoli optymalnie wykorzystać wnętrza szafek. Z kolei w szafkach ściennych wystarczy dostosować odległości między półkami do wysokości przechowywanych naczyń, by zaoszczędzić mnóstwo miejsca. Polecam również półki wstawiane VARIERA.

    7. Wszystko na swoim miejscu
      Wyposażenie szuflad VARIERA pozwoli optymalnie wykorzystać ich wnętrza. W szafkach ściennych wystarczy dostosować odległości między półkami naczyń, by zaoszczędzić mnóstwo miejsca. Naczynia i akcesoria kuchenne służące do gotowania umieść blisko płyty grzewczej, te do przygotowania – tuż obok blatu roboczego, a te do mycia – przy zlewie.
    8. Sprytne sposoby na dodatkowe blaty
      Wystarczy nakryć zlew deską do krojenia, by zyskać dodatkową przestrzeń do pracy. Z kolei mobilny barek może pełnić kilka funkcji: dodatkowego blatu (by było wygodnie, musi mieć minimum 80 cm wysokości), miejsca do przechowywania (półki pod blatem) i pomocnika przy serwowaniu posiłków. Podczas kolacji po prostu ustaw go przy stole.
    9. Zminimalizuj sprzęt AGD
      Wybierz urządzenia o mniejszych wymiarach, na przykład płyty z dwoma polami grzewczymi MÖJLIG czy zmywarkę do zabudowy MEDELSTOR o szerokości 45 cm. Gdy każdy centymetr się liczy, praktyczne są urządzenia typu dwa w jednym. Na przykład kuchenki mikrofalowe kombi – połączenie mikrofalówki i piekarnika z wymuszonym obiegiem powietrza.
    10. Wykorzystaj ściany
      Wykorzystaj przestrzeń między blatem roboczym a szafkami wiszącymi. Powieś reling z haczykami na często używane akcesoria kuchenne oraz półeczki na ocet, oliwę i przyprawy. Nie masz miejsca na zlew z ociekaczem? Suszarkę również powieś na ścianie.Nad stolikiem śniadaniowym zamontuj reling czy półkę na solniczkę, cukiernicę, serwetnik, a także na notebooka czy ładowarkę do smartfona. To, co potrzebujesz, będzie zawsze pod ręką, a na stole pozostanie więcej miejsca.

      Dobra organizacja to podstawa. Jeśli w kuchni nie ma miejsca na czteropalnikową kuchenkę, lepiej wybrać tę z dwoma palnikami, a resztę miejsca przeznaczyć na blat roboczy.

      Dobra organizacja to podstawa. Jeśli w kuchni nie ma miejsca na czteropalnikową kuchenkę, lepiej wybrać tę z dwoma palnikami, a resztę miejsca przeznaczyć na blat roboczy.

    11. Stół w małej kuchni
      Praktycznym rozwiązaniem jest stolik składany. Odległość między stołem a ścianą powinna wynosić minimum 60 cm, a między stołem a ciągiem szafek kuchennych – minimum 90 cm. Dla jednej osoby potrzebne jest miejsce przy stole szerokości 60 cm i głębokości 40 cm. Dla dwóch siedzących naprzeciwko siebie osób stół powinien mieć co najmniej 75 cm szerokości.Mniej wymagający od stołu jest barek. Szczególnie jeśli zaplanujesz go na granicy kuchni i pokoju dziennego. Zakładając, że miejsca do siedzenia są tylko po jednej stronie blatu, jego szerokość powinna być minimum 50 cm. Wysokość 95-110 cm. Pod blatem powinno być co najmniej 25 cm głębokości, by wygodnie można było zmieścić pod nim nogi.Możesz też wybrać barek z blatem na wysokości 91-92 cm, czyli takiej, na jakiej wypada blat roboczy w systemie mebli kuchennych METOD. Wtedy może również służyć jako dodatkowe miejsce do przygotowywania potraw.Do wyższego barku wybierz stołki wysokości 80 cm, do niższego o wysokości 60 cm.  Uniwersalne są stołki o regulowanej wysokości.

      Nad stolikiem śniadaniowym zamontuj reling czy półkę na solniczkę, cukiernicę, serwetnik, a także na notebooka czy ładowarkę do smartfona. To, co potrzebujesz, będzie zawsze pod ręką, a na stole pozostanie więcej miejsca.

      Nad blatem zamontuj reling czy półkę na solniczkę, cukiernicę, serwetnik, a także na notebooka czy ładowarkę do smartfona. To, co potrzebujesz, będzie zawsze pod ręką, a na stole pozostanie więcej miejsca.

    12. Jedzenie przy blacie roboczym
      Dobrym pomysłem jest przeznaczenie części blatu do jedzenia codziennych posiłków. Dla dwóch osób wystarczy przestrzeń szerokości 120 cm (w tym miejscu zamiast szafek stojących możemy umieścić pod blatem płytkie szafki lub półki). Blat szerokości minimum 50 cm, służący za stolik, można też zamontować pod ścianą między dwoma rzędami kuchennej zabudowy. Idealnie, jeśli jest to ściana z oknem. Ponieważ kuchenny blat jest wyższy od stołu o co najmniej 10 cm, wygodniejsze od krzeseł będą niskie stołki barowe (50-60 cm). Nieużywane można wsunąć pod blat.
    13. Zaplanuj oświetlenie ogólne i oświetlenie blatu kuchni
      Na suficie wystarczy plafoniera (upewnij się, czy nie będą o nią zawadzać drzwiczki szafek ściennych przy otwieraniu). Nad blatem roboczym umieść lampki ukryte pod szafkami wiszącymi czy półką z serii OMLOPP lub UTRUSTA. Wyposażone są w zintegrowane źródła światła LED, które zużywają do 85% mniej energii i wystarczą na 25 razy dłużej niż tradycyjne żarówki, a przy tym są tak małe, że oprawy mogą być niewielkie i nie będą niepotrzebnie przykuwać uwagi.Jeśli stół kuchenny służy również jako miejsce do pracy, warto zamontować do ściany (jak kinkiet) dodatkową lampę typu biurowego z ruchomym ramieniem.Wykorzystaj też oświetlenie naturalne. Blat lub stół umieszczony pod oknem nie tylko będzie dobrze oświetlony, ale jego duża powierzchnia, odbijając światło, doświetli całe pomieszczenie. Im blat jest jaśniejszy, tym efekt widoczniejszy.

      Zrezygnuj z zasłon. Zajmują zbyt dużo cennego miejsca. W kuchni są też niepraktyczne. Polecam żaluzje lub rolety, najlepiej w tym samym lub zbliżonym kolorze co ściany. Jeśli zdecydujemy się na wzorzystą tkaninę, dobrze jest pomalować ściany na jeden z występujących na niej kolorów.

      Zrezygnuj z zasłon. Zajmują zbyt dużo cennego miejsca. W kuchni są też niepraktyczne. Polecam żaluzje lub rolety, najlepiej w tym samym lub zbliżonym kolorze co ściany. Jeśli zdecydujemy się na wzorzystą tkaninę, dobrze jest pomalować ściany na jeden z występujących na niej kolorów.

    14. Ogranicz ilość materiałów wykończeniowych i kolorów.
      Bądź bezkompromisowy. W jednej kuchni, niezależnie od jej wielkości, nie da się zrealizować wszystkich dekoratorskich pomysłów. Wystarczą dwa, trzy kolory i dwa, trzy materiały.  Wybierz fronty szafek i szuflady bezuchwytowe lub z uchwytami wpuszczonymi. Nie będziesz obijać się o relingi ani gałki. Zwróć uwagę, że jasne i raczej chłodne kolory optycznie powiększą kuchnię. Radzę pomalować ściany na ten sam lub zbliżony kolor co fronty szafek. Także gładkie, błyszczące powierzchnie sprawią, że wnętrze wyda się większe.
    15. Wykorzystaj odstępy między szafkami
      Moduły systemu mebli kuchennych METOD są wielokrotnością 20 cm. Może się zdarzyć,    że między szafkami lub między szafkami a ścianą zostanie kilkanaście centymetrów przestrzeni. Wykorzystaj ją na składaną drabinkę, składane krzesło, szczotkę albo wysuwany wieszak KOMPLEMENT. Ale pamiętaj, że wieszak należy przykręcić przed ustawieniem szafek i montażem blatu!

Każda przestrzeń jest inna i stwarza inne możliwości – wykorzystaj je jak najlepiej. No i tylko Ty wiesz tak naprawdę, czego potrzebujesz i co lubisz. Rozważ nawet tak radykalne rozwiązania, jak przeniesienie kuchni do korytarza. Szeroki na 2 metry można z jednej strony zabudować. A może meble kuchenne bez jednych drzwi, a wyłącznie z otwartymi szufladami i półkami.

Zasady są po to, by je wykorzystywać albo… łamać. Nie wahaj się przed tym, jeśli tylko taki radykalny ruch poprawi komfort Twojej kuchni. Jedynie z zasadami ergonomii nie radzę eksperymentować :)