Śledzie, łosoś i, oczywiście, jajka

 

To ulubione składniki wielkanocnego menu w Szwecji.

Jak większość świat w Szwecji, Wielkanoc to czas spotkań z rodziną i przyjaciółmi. W Wielką Sobotę, najważniejszy dzień świąt, tradycyjny brunch (ang. breakfast + lunch, późne śniadanie połączone z lunchem) podawany jest w formie smörgĺsbord – bufetu, nazywanego u nas szwedzkim stołem. Proponuję dwa przepisy na wielkanocne przystawki inspirowane kuchnią naszych północnych sąsiadów. Po marynowane śledzie i wędzonego łososia wybierzcie się do IKEA Swedish Food Market.

Smörgåsbord to stół zastawiony wieloma gorącymi i zimnymi potrawami. Stał się znany na arenie międzynarodowej w trakcie Wystawy Światowej w Nowym Jorku w 1939 roku, kiedy to posiłek w takiej formie zaserwowała w szwedzkim pawilonie restauracja Three Crowns Restaurant. Goście sami nakładali sobie jedzenie i jedli na stojąco.

Smörgåsbord to stół zastawiony wieloma gorącymi i zimnymi potrawami. Stał się znany na arenie międzynarodowej w trakcie Wystawy Światowej w Nowym Jorku w 1939 roku, kiedy to posiłek w takiej formie zaserwowała w szwedzkim pawilonie restauracja Three Crowns Restaurant. Goście sami nakładali sobie jedzenie i jedli na stojąco.

Matiasy z żółtkami jaj gotowanych na twardo, masłem palonym i szczypiorkiem

Czas przygotowania: 25 minut

Składniki na 4 osoby

  • 7 kawałków chrupkiego pieczywa z koperkiem KNÄCKEBRÖD DILL
  • 2 słoiki filetów ze śledzi matias SILL MATJES
  • 3 kromki chleba żytniego upieczonego z mieszanki BRÖDMIX FLERKORN
  • 2 łyżki stołowe oleju i 2 łyżki stołowe masła do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 5 jaj
  • 150 g masła pokrojonego w kostkę
  • 1 duży pęczek drobnego szczypiorku
  • czarny pieprz

Sposób przygotowania

  1. Jaja ugotuj na twardo*.
  2. Skórkę z żytniego chleba odkrój. Miąższ pokrój w drobną kostkę i smaż na oleju przez kilka minut, aż będzie złotobrązowy i chrupiący. Grzanki odsącz na ręczniku papierowym i posól.
  3. Jaja obierz ze skorupek. Przekrój na pół, wyjmij żółtka, włóż do miseczki i drobno pokrusz je widelcem.
  4. Na każdej kromce chrupkiego chleba ułóż 2 kawałki śledzia. Kanapki oprósz grzankami i żółtkami oraz polej palonym masłem**. Na 1 kanapkę powinno przypaść około łyżeczki masła.

Kanapki posyp obficie szczypiorkiem. Zamiast siekać szczypiorek, możesz ułożyć obok tacy cały pęczek i nożyce do jego ciecia. Każdy weźmie tyle, ile będzie chciał.

wielkanoc_2

Jajka na ostro z wędzonym łososiem

Czas przygotowania: 20 minut

Składniki na 5 osób

  • 100 g wędzonego łososia LAX KALLRÖKT
  • 7 dużych jaj ugotowanych na twardo*
  • 2 łyżki stołowe majonezu
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • 1 łyżka drobno posiekanej szalotki
  • czarny pieprz
  • koperek i szczawik (Oxalis)*** do dekoracji

Sposób przygotowania

1. Jajka obierz i przekrój wzdłuż na pół. Żółtka wybierz i wrzuć do miski.

2. W drugiej miseczce wymieszaj majonez z musztardą i octem winnym.

3. Żółtka z przyprawionym majonezem wymieszaj dokładnie widelcem.

4. Pokrój łososia na jak najcieńsze plastry.

5.  Do każdej połówki jajka nałóż odrobinę masy z żółtek i majonezu. Na wierzch połóż po kawałku łososia i udekoruj koprem, szczawikiem.

 

*Jak ugotować idealne jajka na twardo

Włóż jajka do zimnej wody i gotuj przez 8 minut od momentu, gdy woda zacznie wrzeć. Po czym jaja koniecznie wyjmij z wrzątku i schłódź zimną wodą, by zatrzymać proces gotowania.

**Jak przygotować palone masło

Ostrożnie podgrzewaj masło w rondelku, aż całkowicie się roztopi. Pomaga mieszanie drewnianą czy silikonową łyżką. Roztopione masło gotuj przez około 5 minut. Na początku będzie się mocno pieniło i strzelało. Kiedy zacznie brązowieć, nie można go spuścić z oczu, w przeciwnym razie się przypali. Masło będzie gotowe, gdy będzie miało brązowy kolor. Wówczas przelewamy je do żaroodpornego naczynia i chłodzimy, mieszając, by przerwać palenie. Spalone masło ma czarny kolor i smakuje, oczywiście, spalenizną. To nie to, na czym nam zależy.

***Szczawik (Oxalis) – gatunek rośliny z rodziny szczawikowatych (Oxalidaceae). W przepisie na jajka na ostro z wędzonym łososiem

wykorzystano szczawik trójkątny (Oxalis triangularis) – gatunek rośliny z rodziny szczawikowatych (Oxalidaceae) pochodzący z Brazylii, a u nas popularny jako roślina ozdobna. Ma charakterystyczne liście o ciemnopurpurowej barwie. Kształtem przypominają duże, kanciaste liście koniczyny, stąd potoczna nazwa „koniczynka szczęścia”. To roślina jadalna. Liście i kwiaty są atrakcyjnym dodatkiem do sałatek. Mają ostry, kwaśny smak. W Polsce pospolity jest szczawik zajęczy (Oxalis acetosella) o zielonych liściach, które również przypominają liście koniczyny. W zielarstwie suszy się właśnie liście i kwiatostany. Mają właściwości moczopędne, a także są bogatym źródłem witaminy C oraz antyoksydantów. Do potraw dodaje się same listki. Dawniej przyrządzano z nich sałatki, zupy i napoje orzeźwiające.