Sztućce do zadań specjalnych

 

Trudno wyobrazić sobie nasze kuchnie bez sztućców. Oczywiście, od czasu do czasu można zjeść coś palcami, ale na dłuższą metę to mało higieniczne i estetyczne . Sztućce to jednak nie tylko widelce, łyżki czy noże, ale też cała gama specjalnych kuchennych gadżetów, które ułatwiają gotowanie, serwowanie czy w końcu jedzenie posiłków. Będąc ostatnio w IKEA, postanowiłam dobrze im się przyjrzeć.

Sztućce do wiosennych sałatek

IMG_1766_a

Nadeszła wiosna, już niedługo nastanie lato, także lada chwila w naszych kuchniach wręcz zaroi się od świeżych tegorocznych warzyw . Co z nich zrobić? Oczywiście sałatki! Do ich podania przydadzą się specjalne sztućce sałatkowe, czyli dużych rozmiarów widelec i łyżka. Z nimi łatwiej będzie idealnie rozłożyć nasze danie oraz zapewnić wszystkim porcjom odpowiednią ilość składników (serie DRAGON, GRIPANDE, SEDLIG).

Sztućce do rozgrzewających zup

Wiosna, owszem, przyszła, ale wieczory dalej, niestety, mamy chłodne. Na rozgrzewkę warto więc pomyśleć o zupach! W transporcie wywaru pomiędzy garnkiem a miseczką pomoże Ci chochla ;). W IKEA możesz ją kupić albo pojedynczo w seriach IKEA 365+ HJÄLTE, DRAGON czy SPECIELL lub w zestawie z innymi przyborami (seria DIREKT).

Noże dla mięsożerców

IMG_1761_a

Jeśli jesteś wielbicielem steków, to te sztućce po prostu muszą znaleźć się w Twojej kuchni. O czym mowa? Oczywiście o specjalnych nożach do mięsa!  Ząbkowane ostrze płynnie i łatwo wchodzi w krojone danie, co sprawia, że nóż idealnie nadaje się podczas jedzenia steków, kotletów czy bitek. Znajdziesz je w seriach LINDRING, SNITTA.

Łopatka do słodkich przyjemności

IMG_1765_a

Skoro za nami przystawka w postaci wiosennej sałatki, rozgrzewająca zupa i stek, to przyszedł czas na to, na co wszyscy czekają przez cały obiad… Pyszne ciasto! Pokroić je nie jest trudno, ale później przenieść je tak, aby kawałek był idealnych kształtów, to nie lada wyzwanie. Na szczęście w IKEA znajdziesz łopatkę DRAGON, z którą nie będzie stanowić to już problemu .

A Wy jakich sztućców specjalnych używacie w swoich kuchniach?