Szwedzkie śniadanie

Ze smakiem
Download PDF

1-posciel
Pisząc jakiś czas temu o śniadaniu serwowanym do łóżka zastanowiło mnie co też jadają w Szwecji na pierwszy w ciągu dnia posiłek. Napisałam do Sandry Frej, którą już znacie z przepisu na ciasto Karlsona: http://tytuurzadzisz.pl/ciasto-karlssona/, a która jak może pamiętacie, prowadzi blog kulinarny i ma Babcię – Szwedkę. I dlatego została naszą ekspertka od szwedzkiej kuchni. Poniżej odpowiedź Sandry:

Porozmawiałam z moją szwedzką Babcią Hanią (odkąd pamiętam, tak ją nazywam), przeprowadziłam wywiad wśród znajomych i doszłam do wniosku, że w Szwecji jakoś szczególnie nie szaleją z gotowaniem śniadań. Normą jest śniadanie składające się z dwóch części – „czegoś mlecznego” i kanapek. Pisząc „coś mlecznego” mam na myśli płatki zbożowe bądź musli z jogurtem lub zsiadłym mlekiem. Wbrew pozorom zsiadłe mleko nie jest niczym nadzwyczajny – w Szwecji praktycznie w każdym sklepie spożywczym można je kupić w wersji naturalnej lub z dodatkami, na przykład waniliowe. Innym „czymś mlecznym” jest gröt. Pod nietypową nazwą kryje się… gęsta owsianka ugotowana na wodzie – porcję owsianki nakłada się na środek głębokiego talerza, na wierzch trafia mus jabłkowy lub lingonsylt (dżem z borówek), a wokół zimne mleko. Pycha!

Z moich obserwacji wynika, że Gröt jest chyba najbardziej skomplikowanym przepisem śniadaniowym szwedzkiej kuchni. Zdecydowanie mniej skomplikowane są kanapki, które Szwedzi również chętnie jedzą na śniadanie. Sztandarowe kompozycje kanapkowe to m.in. opieczone pieczywo tostowe z masłem, żółtym serem i marmoladą pomarańczową, knackebrod (szwedzki, twardy chleb) z pasztetem i ogórkiem konserwowym lub z masłem i prickig korv (wędliną zbliżoną do salami). Do picia obowiązkowe są kawa i sok pomarańczowy.

Klasyczne szwedzkie śniadanie: grot z musem jabłkowym i mlekiem.

Klasyczne szwedzkie śniadanie: grot z musem jabłkowym i mlekiem.

Gröt

Składniki:
• 100ml płatków owsianych
• 250ml wody
• mus jabłkowy/lingonsylt
• mleko

3-mus

Sposób przygotowania:

1. Płatki z wodą umieść w rondelku.
2. Gotuj na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż zmienią się w gęstą masę.
3. Przełóż ją na środek głębokiego talerza, na wierzch nałóż mus z jabłek lub lingon. Dookoła nalej mleko.

Mus jabłkowy
Nieodzownym składnikiem gröt jest mus jabłkowy. Zimny lub w temperaturze pokojowej. Niestety nie zawsze „kupna” wersja spełnia nasze oczekiwania. Co w takim razie zrobić w sytuacji, gdy wekowanie nie jest naszą pasją? Przygotować własne jabłkowe cudo wieczorem, poprzedniego dnia, bez wyparzania słoików, pasteryzowania itp.

Składniki:

• 2 średniej wielkości jabłka (ok. 0,5kg)
• 1 łyżka cukru
• Woda (3 łyżki + 100ml)

4-jablka

Sposób przygotowania:
1. Jabłka umyj, obierz ze skórki i podziel na cząstki wycinając gniazda nasienne.
2. Przełóż na patelnię, podlej 3 łyżkami wody, posyp cukrem i postaw na średnim ogniu
3. Duś mieszając i „rozdziabując” (przy pomocy np. drewnianej łyżki) do momentu, aż cukier zacznie gęstnieć z sokiem i poczujesz przyjemny, lekko karmelowy zapach
4. Wlej pozostałą wodę, wymieszaj
5. Gotuj aż osiągniesz pożądaną, muso-podobną i dość gęstą konsystencję z małymi kawałkami jabłek
6. Przełóż na głęboki talerz, żeby mus wystygł (mieszaj co jakiś czas – wtedy proces będzie trwał krócej)
7. Gdy osiągnie już temperaturę, przy której będzie mógł trafić do lodówki, przykryj go folią spożywczą tak, żeby dotykała powierzchni – dzięki temu nie obeschnie
8. Wstaw mus do lodówki i zjedz na śniadanie następnego dnia

Smacznego! :)  S

5-blogerka

 

S czyli Sandra Frej autorka bloga kulinarnego Sweet World of S: www.sweetworldofs.pl