Wielkanocne stoły

Ale masz styl

Porzucamy sztywne reguły i krępującą etykietę. Wybieramy swobodę i prostotę. Dekoracja wielkanocnego stołu ma być naturalna i ma cieszyć oko.

Punktem wyjścia niech będzie kolor, jeden, najwyżej dwa. Po długiej, szarej i ciemnej zimie turkus, zieleń i róż będą dobrą, odświeżającą odmianą. Dla kontrastu tło wybierz neutralne: obrus z lnu w naturalnym kolorze lub biały, drukowany w roślinne monochromatyczne wzory. Najlepiej rysowane delikatną kreską w czerni lub szarości. Dekoracyjnymi dodatkami niech będą gałęzie z pierwszymi bladozielonymi listkami, bukszpan, borówka i sezonowe kwiaty: narcyzy, tulipany.
Nie stresuj się, jeśli nie masz czasu, żeby własnoręcznie ozdobić jaja. Niemalowane, w naturalnych kolorach też są piękne. Ułóż je w porcelanowej białej misce. Biel podkreśli ich urodę. Nie zapomnij o świecach. Dyskretne tealighty będą odpowiednie nawet przed południem, podczas wielkanocnego śniadania

Odważnie łącz naczynia i szkło z różnych kolekcji. Efektowne jest zderzenie gładkich, szklanych turkusowych talerzy z naczyniami i dodatkami ze szkła prasowanego w wypukły wzór a także lnem o wyraźnej fakturze.

Odważnie łącz naczynia i szkło z różnych kolekcji.
Efektowne jest zderzenie gładkich, szklanych turkusowych talerzy z naczyniami i dodatkami ze szkła prasowanego w wypukły wzór a także lnem o wyraźnej fakturze.

Ciepła, lekka zieleń jest równie pogodna jak żółty ale nie tak oczywista. By zabłysnąć potrzebuje towarzystwa  jasnej czerwieni i/lub różu.

Ciepła, lekka zieleń jest równie pogodna jak żółty, ale nie tak oczywista. By zabłysnąć potrzebuje towarzystwa jasnej czerwieni i/lub różu.

Klasyka na stole wielkanocnym

Wolisz bardziej klasyczne rozwiązanie, zostań przy białej zastawie. Połącz ceramiczne talerze z ozdobnym rantem z prostymi ze szkła. Do tego nowoczesny akcent - szklanki i kieliszki ze szkła przydymionego. Koloru dodadzą zapożyczane ze szwedzkiej tradycji wielkanocnej kolorowe piórka. I oczywiście potrawy, które podasz. Bo czy można nie zauważyć misy zielonej sałaty?

Jeśli wolisz bardziej klasyczne rozwiązanie, zostań przy białej zastawie. Połącz ceramiczne talerze z ozdobnym rantem z prostymi ze szkła. Do tego nowoczesny akcent – szklanki i kieliszki ze szkła przydymionego. Koloru dodadzą zapożyczone ze szwedzkiej tradycji wielkanocnej kolorowe piórka. I oczywiście potrawy, które podasz. Bo czy można nie zauważyć misy zielonej sałaty?