Zachowaj smaki lata na dłużej: dżemy

 

Wiadomo, domowe najlepsze. Dlatego co roku staram się zrobić chociażby kilka słoików. Mam swoje sprawdzone przepisy, ale stale szukam też nowych. Z Wami dzielę się przepisem na dżem morelowy. Jest pyszny, słodki, z wyraźną kwaśną nutą i ma piękny kolor.

Warto rozwinąć skrzydła kreatywności i własnoręcznie zrobić etykiety na przetwory. Ja wykorzystuję naklejki na koperty. Najbardziej podobają mi się takie z brązowego papieru. Efektowne są także kolorowe papierowe taśmy klejące, po których można pisać. Tak ozdobione i opisane domowe delikatesy będą się prezentować jeszcze bardziej apetycznie. Tylko pozazdrościć tym, których nimi obdarujesz.  Słoje, słoiki i butelki. W tych z serii KORKEN domowe przetwory przechowują się najlepiej. Każdy słoik ma hermetyczne zamknięcie, dzięki czemu dżemy i konfitury zachowują smak i aromat. Słoje KORKEN mają pojemności 0,5 litra, 1 litr, 1,8 litra, 2 litry (2 rodzaje), a także 130 ml (w zestawie 3 szt.). Dostępne są również butelki KORKEN z kapslem o pojemnościach 0,5 l i 1 l. Można również dokupić dodatkowe gumowe uszczelki (w opakowaniu 5 szt.).

Warto rozwinąć skrzydła kreatywności i własnoręcznie zrobić etykiety na przetwory. Ja wykorzystuję naklejki na koperty. Najbardziej podobają mi się takie z brązowego papieru. Efektowne są także kolorowe papierowe taśmy klejące, po których można pisać. Tak ozdobione i opisane domowe delikatesy będą się prezentować jeszcze bardziej apetycznie. Tylko pozazdrościć tym, których nimi obdarujesz.
Słoje, słoiki i butelki. W tych z serii KORKEN domowe przetwory przechowują się najlepiej. Każdy słoik ma hermetyczne zamknięcie, dzięki czemu dżemy i konfitury zachowują smak i aromat. Słoje KORKEN mają pojemności 0,5 litra, 1 litr, 1,8 litra, 2 litry (2 rodzaje), a także 130 ml (w zestawie 3 szt.). Dostępne są również butelki KORKEN z kapslem o pojemnościach 0,5 l i 1 l. Można również dokupić dodatkowe gumowe uszczelki (w opakowaniu 5 szt.).

Dżemy to klasyczny i jeden z najsmaczniejszych sposób na przetwarzanie owoców. Przyrządzanie dżemów polega na gotowaniu owoców z cukrem, aż zgęstnieją, a po wystygnięciu będą miały lekko galaretowatą konsystencję. To nic trudnego. Początkującym radzę zacząć od przygotowania dżemu z owoców zawierających dużo pektyn i kwasu, takich jak porzeczki (w dowolnym kolorze), agrest, kwaśne jabłka, morele, śliwki (Lubaszka, Węgierka), pigwa, żurawina, a także cytrusy. Natomiast ubogie w pektyny są truskawki, wiśnie, jagody i maliny. Trzeba do nich dodać więcej cukru i sok z cytryny; łyżkę na 200-300 gramów przetworu, a to dlatego, że pektyny wiążą się najlepiej w środowisku kwaśnym.

Owoce powinny być dojrzałe, ale nie przejrzałe, bo te mogą niekorzystnie zmienić smak dżemu. Ważny jest także garnek do gotowania. Powinien być duży i, co najważniejsze, szeroki. Taki, z którego szybciej odparuje zbędna woda. Zbyt długie gotowanie to mniej zachowanych aromatów. By przyspieszyć odparowanie wody i zapobiec przypaleniu się dżemu, dobrze jest od czasu do czasu zamieszać go drewnianą lub silikonową łyżką. No i przed gotowaniem owoce trzeba koniecznie wysuszyć po umyciu. Przygotowanie dżemu można też rozłożyć na raty, gotując owoce z cukrem trzy-cztery razy przez kilkanaście minut i za każdym razem pozostawiając dżem do wystygnięcia.

Namawiam do eksperymentowania i łączenia różnych owoców, a także dodawania przypraw: rozmarynu, goździków, wanilii, kardamonu, skórki cytryny, skórki pomarańczy.

przetw2

Dżem morelowy

Składniki:

  • 4 kg moreli
  • 1,8 kg cukru
  • 2 cytryny umyte i sparzone

Sposób przygotowania

  1. Morele umyj i starannie osusz. Przekrój na pół i wyjmij pestki.
  2. Połowę owoców pokrój w kostkę, a połowę zmiksuj w blenderze. Wymieszaj je razem w dużym, szerokim garnku. Dodaj sok z cytryn i  wiórki ze skórki jednej cytryny.
  3. Powoli doprowadź morele do wrzenia i mieszając, gotuj kilka minut. Uwaga, dżem może pryskać!
  4. Dodaj cukier i, nadal mieszając, smaż, aż dżem uzyska odpowiednią gęstość. Jak to sprawdzić? Wylej na schłodzony talerzyk łyżkę gorącego dżemu i wstaw go na pięć minut do lodówki. Jeśli zimny dżem nie będzie się rozlewał, a po dotknięciu palcem jego powierzchnia lekko się zmarszczy – to znaczy, że jest gotowy.

Gorący dżem przełóż do słoików.