Jak prawidłowo transportować warzywa i owoce

Nie jest tajemnicą, że wszystkie produkty świeże, a w szczególności warzywa i owoce, potrzebują odpowiednich warunków w czasie transportu. Cechuje je bowiem niska naturalna podatność transportowa. Są wrażliwe na temperaturę, wilgoć, tlen, czas transportu oraz wszelkie uszkodzenia w jego trakcie. Jeśli chcesz zachować ich jakość, powinieneś dostosować sposób ich przewozu do potrzeb – najlepiej wykorzystując specjalne skrzynki na owoce. Aby móc ustalić, które sprawdzą się u ciebie, zacznij od analizy najważniejszych dla owoców i warzyw parametrów.

Temperatura

Ma ogromne znaczenie nie tylko dla transportu, ale także późniejszego przechowywania produktów świeżych. Najważniejsze jest to, by bezpośrednio po zbiorze schłodzić je do odpowiedniej temperatury. Okazuje się, że warzywa i owoce nawet kilkanaście razy szybciej oddychają w temperaturze 20 stopni Celsjusza niż przy temperaturze bliskiej 0 stopni. Niewskazane są także ciągłe jej zmiany. Po schłodzeniu powinieneś utrzymywać stałą ilość stopni, by nie doszło do zmian we właściwościach fizycznych, chemicznych i biochemicznych. Łuszczki z warzywami powinny powinny być przewożone transportem chłodniczym. Pamiętaj, że różne produkty świeże wymagają różnych warunków. Dlatego tak ważne jest, by wybrać właściwe skrzynki na warzywa i owoce, posegregować je typami i transportować w chłodniach umożliwiających kierowcom ciągłą kontrolę temperatury. Nowoczesne środki transportu sygnalizują na bieżąco wszelkie nieprawidłowości, dzięki czemu przewóz odbywa się w znacznie lepszych niż kiedykolwiek wcześniej warunkach.

Wilgotność

Bardzo istotnym parametrem w przewozie produktów świeżych jest również poziom wilgoci względnej powietrza. Oczywiście, i tym razem wskaźniki są różne dla różnych owoców i warzyw. Niemniej większość z nich wymaga osiągnięcia poziomu 90-95%. Dla warzyw zielonych natomiast często to aż 100%! W zasadzie wyjątkowe są tzw. warzywa trwałe, które potrzebują wilgoci na poziomie zaledwie ok. 70%. Skrzynki drewniane z cebulą, czosnkiem i dynią powinny zatem być przewożone zupełnie innym transportem. W przeciwnym razie może dojść do zwiędnięcia lub – wręcz przeciwnie – kiełkowania produktu. Zbyt wysoka wilgoć może prowadzić również do pojawienia się niechcianej pleśni.

Etylen i dostęp do światła

Okazuje się, że istotną rolę w regulacji procesów oddychania warzyw i owoców pełni etylen. To właśnie on ma znaczenie dla dojrzewania i starzenia się świeżych produktów. Bezpośrednio natomiast powoduje mięknięcie, zmniejszoną ilość chlorofilu, opadanie liści, kiełkowanie nasion czy ogólne starzenie się rośliny. Każda z nich produkuje właściwe sobie ilości tego związku i w zróżnicowany sposób reaguje na niego. Świadomość tych faktów pozwala ci na właściwą segregację, przez co skrzynki na warzywa wrażliwe na ten gaz zostaną odseparowane od pojemników z tymi, które reagują na niego słabiej.

Pamiętaj także, by w odpowiedni sposób zabezpieczyć łuszczki przed dostępem światła słonecznego. To szczególnie ważne, gdy transportujesz już w pełni dojrzałe owoce. Słońce doprowadzi bowiem do ich zupełnego zestarzenia się.

Czas transportu i unikanie uszkodzeń

Czas transportuCzas transportu warzyw i owoców jest niezwykle ważny. Zwróć na niego uwagę zwłaszcza wtedy, gdy wiesz, że nie jesteś w stanie zapewnić w chłodni właściwych warunków, jeśli chodzi o temperaturę i wilgoć względną. Zależy ci przecież na tym, by sprzedać wszystkie transportowane produkty, a więc nie możesz doprowadzić do przyspieszenia procesów psucia się.

Ogromne znaczenie dla jakości przewożonych warzyw i owoców ma także to, jak zostaną zabezpieczone. W transporcie postaw na skrzynki drewniane i inne opakowania jednorazowe. W ten sposób ochronisz je przed uszkodzeniami mechanicznymi i wpłyniesz pozytywnie na warunki przewozu.

Przewóz owoców i warzyw to niełatwa sprawa. Przez cały czas musisz pamiętać nie tylko o tym, by wybrać odpowiednie łuszczki i właściwie posegregować produkty, ale przede wszystkim zapewnić im odpowiednie warunki. Zwróć uwagę, by utrzymywać właściwą temperaturę i wilgotność w chłodni, unikaj także nadmiaru światła słonecznego. Zadbaj o to, by wybrane przez ciebie skrzynki drewniane do transportu owoców i warzyw we właściwy sposób chroniły je przed zniszczeniem. Dzięki trzymaniu się warunków przewozu i transportu zachowasz najwyższą jakość świeżych produktów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here