Garnek do gotowania na parze

Garnek do gotowania na parze to naczynie, którego nie może zabraknąć w kuchni żadnego miłośnika zdrowego odżywiania. Zaopatrzyć powinny się w niego również wszystkie osoby dbające o linię. Jaki wybrać garnek do gotowania na parze?

Gotowanie na parze i jego zalety

Jakie są główne zalety gotowania na parze? Jak podkreśla ekspert Tadar.pl, przyrządzane w ten sposób potrawy zachowują swój naturalny kształt, kolor, wygląd, smak oraz zawarte w nich witaminy, minerały i składniki odżywcze. Co więcej, nie wymagają one dodawania soli czy tłuszczu. Dania przygotowane w garnku do gotowania na parze są jędrne, soczyste, niskokaloryczne oraz lekkostrawne. Z pomocą takiego naczynia, w krótkim czasie ugotować można całe mnóstwo przysmaków — od warzyw, przez ryż czy różnego rodzaju kasze, aż po ryby i mięso. Pamiętać należy tutaj jedynie o tym, aby nie solić składników przed gotowaniem. Zamiast tego, doprawić można je przy pomocy ulubionych ziół. Poszczególne produkty należy rozmieścić w taki sposób, aby nie stykały się ze sobą i nie dotykały wody. Ta z kolei powinna jedynie lekko bulgotać. Podczas gotowania należy pilnować, aby nie uległa ona wygotowaniu, a ilość pary nie była zbyt duża. Gdy garnek do gotowania na parze składa się z kilku poziomów, na dole znaleźć powinny się składniki o najkrótszym czasie gotowania.

Jaki garnek do gotowania na parze?

Jak wybrać idealny garnek do gotowania na parze? Do wyboru mamy naczynia tradycyjne oraz elektryczne. Jeżeli chodzi o pierwsze z nich, posiadają one specjalne, nakładane sitko, przez które przedostaje się para wodna. Garnki tego typu składać mogą się z kilku poziomów. Sprzedawane są one w zestawie wraz z pokrywką z odpowietrznikiem chroniącym przed uciekaniem pary na zewnątrz. Takie naczynia nadają się do gotowania na kuchence elektrycznej, gazowej czy ceramicznej. Na sklepowych półkach spotkać można się również z garnkami do gotowania na parze na indukcję. Jeżeli chodzi natomiast o modele elektryczne, aby móc z nich korzystać, niezbędny jest dostęp do źródła prądu. Zamiast na kuchence, ustawia się je na kuchennym blacie, podłącza do gniazdka, układa wybrane produkty, a następnie wybiera odpowiedni program. Do zalet elektrycznych garnków do gotowania parze zalicza się między innymi możliwość dopasowania trybu do danej potrawy oraz brak konieczności kontrolowania czasu. Po zakończonym gotowaniu, urządzenie sygnalizuje, że produkty są gotowe do spożycia.

Garnek do gotowania na parze – jaki wybrać?

Garnki do gotowania na parze na gaz czy inny rodzaj kuchenki produkowane są z różnych materiałów. Do tego celu wykorzystuje się między innymi stal nierdzewną. Wykonane z niej naczynia są lekkie i odporne na uszkodzenia mechaniczne oraz zarysowania. Sprawia to, że kupując je, można mieć pewność, że posłużą przez wiele lat. Garnki ze stali nierdzewnej przez długi czas utrzymują wysoką temperaturę, nie absorbują zapachów i nie przypalają się.

Kolejna propozycja to szklane garnki do gotowania na parze. Ich głównym atutem jest to, że nie reagują one z przygotowywaną w nich żywnością. Co więcej, są łatwe w utrzymaniu w czystości i prezentują się niezwykle nowocześnie.

Godne polecenia są także garnki ceramiczne. Dlaczego warto się w nie zaopatrzyć? Długo utrzymują one wysoką temperaturę znajdujących się w ich wnętrzu potraw i nie wchodzą w reakcją z żywnością.

Gdzie kupić garnek do gotowania na parze? Bogaty wybór wysokiej jakości naczyń tego typu znaleźć można w sklepie internetowym Tadar.pl. Dostępne tam naczynia różnią się od siebie zarówno materiałem wykonania, jak i średnicą, ilością elementów wchodzących w skład danego kompletu oraz ceną. Mnogość oferowanych modeli sprawia, że każdy miłośnik zdrowego gotowania znajdzie tutaj coś dla siebie.

Solidny garnek do gotowania na parze to gwarancja codziennych, małych sukcesów w przyrządzaniu smacznych, lekkostrawnych, niskokalorycznych potraw.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here